Sider

onsdag den 25. juni 2008

Papir: Hahnemühle Nostalgie


Jeg har købt en blok med Hahnemühle Nostalgie papir, som jeg havde læst en anden farveblyantskunstner brugte. Da jeg først mærkede på papiret, syntes jeg det virkede noget tyndt (190 gr). Men det har vist sig, efter min mening, at være rigtig godt til farveblyant.

Det kan tage adskillige lag farve og det er let at udviske med batteri-viskelæder. Papirfarven har en svag gullig tone ift. til mange andre hvide papirer.


Blokkene fåes i flere størrelser og kan købes hos: Sjøreen, Århus (sjoereen.dk) ☻ Gefa-art.dk ☻ Kunstnerfarver.dk

Her kan du se tegningen, som jeg er i gang med på Nostalgie papiret. Hele løven bliver tegnet, og det er på A3. Jeg bruger FaberCastell Polychromos og Derwent Artist' farveblyanter. "Performance of Power" / Male Lion.

fredag den 20. juni 2008

Tip! - idebog

Lav en idebog. Jeg bruger selv en spiral-blok, ca A5 format. Heri skriver og tegner jeg de ideer til tegninger og kompositioner, jeg får.
Ideer har en tendens til at blive glemt over tid (også selv om du i nuet er sikker på at du kan huske dem), så det er en rigtig god ide, at få dem nedfældet, så snart de opstår.
Så får du en "bank" at kigge i, den dag du føler, at du ingen ideer har. Desuden virker det som om een ide fører til flere, så det er godt for kreativiteten.

tirsdag den 17. juni 2008

Tegning - metode 2. Fotos

Dette indlæg hænger sammen med de forrige 2 indlæg: "Tegning - slip reglerne" og "Tegning - metode !".
Hvis du ikke kan tegne fra RL som nævnt i "Tegning - metode 1", kan fotos være en hjælp.
Når du bruger fotos, skal du altid være opmærksom på, at kameraet lyver. Zoom vil presse motivet sammen, og ofte bliver der proportions- og vinkel-forvrængninger.Det er en af grundene til, at det også er vigtigt at tegne fra RL og skitsere.
Når du kender dit motiv, ved du også hvor billeder skal rettes op ! Med fotoet ved siden af tegnepapiret kan du bruge forskellige metoder til overførsel:
1. Frihånd. Med fotoet ved siden af/foran dig, tegner du med frihånd motivet op. Mål evt. med lineal for at sikre proportionerne. Jeg kan godt lide denne metode, når jeg finder den brugbar. Ved alt for komplicerede billeder, kan man evt. kombinere med en af nedenstående metoder.
2. At "trace" motivet. Altså direkte kopierer ved at lægge papiret ovenpå fotoet. Det er en metode, jeg kun bruger i nødstilfælde, da jeg ikke føler, at det giver mig oplevelsen af "selv at tegne". Men hvis noget i motivet er svært at tegne, du har meget travlt eller du kun er interesseret i farveprocessen, er det en mulighed. Også en mulighed, som mange professionelle tegnere bruger i vid udstrækning. Nogen har en projektor, hvor billedet forstørres op på en væg !
3. Kvadrering. Måske kender du det fra malebøger som barn. Et billede inddelt i kvadrerede felter, skal tegnes efter. Du kan enten lægge et transperant, kvadreret ark over fotoet, eller optegne kvadraterne på et print.Herefter tegnes kvadrater på papiret. Du kan forstørre din tegning ift. fotoet, ved at have 1-cm kvadrater på billedet og 2 cm kvadrater på dit papir. Nu tegner du kvadrat for kvadrat motivet på dit papir.Det er ikke helt så let og enkelt som det lyder - altså du får brug for at bruge øjnene og hele tiden måle afstande og vinkler. Du tegner bare små felter ad gangen. ELLER du tegner med hele motivet i tankerne og bruger dermed kvadreringen på en "løsere" måde.
4. Kvadrering - modificeret. En hurtigere og løsere metode end nr. 3. er at tegne felter således: Streg op fra øverste venstre hjørne til nederste højre hjørne, samt modsat. Så du nu har et stort kryds over motivet. Herefter opdeles i 2 halvdele både horsiontalt og vertikalt.Det samme gøres på dit tegnepapir. Nu har du som i kvadreringen en optegning at holde dig til, når du skal vurdere proportioner og vinkler mv. Jeg synes også om denne metode, da den stadig tilfredsstiller "tegneren" i mig !

Tegning - metode 1

Dette indlæg hænger sammen med indlægget "Tegning - slip "reglerne"
Udover de metoder til tegning jeg omtaler her, er det altid godt at bruge sin skitseblok, hvor man måske enklere og hurtigere, forsøger at tegne bevægelse og flow i et motiv. Det er med til at træne øje og hånd, så man bliver bedre, når man også går mere "i dybden".
Metode 1. Hvis du ønsker at tegne realistisk, er der flere metoder til at få proportionerne på plads. Tegner du fra RL (RealLife ;)) som fx. still-leben, blomster, landskab ea, kan du bruge din blyant, som målestok. Hold blyanten ud i strakt arm, knib eet øje i, og afsæt med tommelfingeren et udvalgt mål nede på blyantsskaftet - fx. bredden på et objekt. Dette mål, bliver dit "basismål". Du afsætter markering på dit papir, som skal udgøre dette mål. Herefter måler du fx. højden, hvor mange bredde-mål er højden ? Måske er højden 2½ gange større end bredden... sådan fortsætter du med at måle og optegne. Denne metode hvor du sætter markeringer, forhindrer også at du starter i eet hjørne, og pludselig ikke har papir nok til hele motivet ! En mulighed herefter er at se motivet i forenklede former. Fx. kasser, kuber eller rør. Et menneskehoved kan ses som en let modificeret æggeform (der står på hovedet)... Fordelen ved at se motivet på denne måde, er at få en fornemmelse af det 3-dimensionelle på det 2-dimensionelle papir. Efter opmåling optegnes motivet. Tegn med "lette", søgende streger mere end med en fast, hård streg. Det bliver også lettere at udviske, hvis du skal det. Lad hele tiden øjnene følge konturer og former på objektet, og tegn så langsomt, at du kan "nå at følge med i" hvad du egentlig laver. Hvor meget du vil tegne med blyanten, før du tegner/maler med farveblyanter er op til dig. Pas dog på, at blyantstregerne ikke tilsmudser farven. Du kan også lade den første tegning være skitse, og overføre den til et andet stykke papir med mere forenklede og rene streger. Dette indlæg fortsættes i "Tegning - metode 2. Fra fotos"

Tegning - slip reglerne

Før du bruger farveblyanterne, skal du have en "grundtegning", hvis ikke der er tale om en skitsering i farver. For sådan kan farveblyanterne selvfølgelig også bruges ! Men dette og følgende 2 indlæg er skrevet lidt i protest. Protesten er "slip reglerne". Jeg har igennem årene fulgt flere tegnekurser, og der var 2 ting, der stort set altid gjorde sig gældende; udbudet var altid croquistegning og/eller still-leben. Og meget ofte kun det første. Take it or leave it. Nu er der ikke noget i vejen med croquistegning. Det er en rigtig god øvelse i at lære hurtig skitsering og træne øje-hånd samarbejdet. Samtidig er det en disciplin der giver god fornemmelse for proportioner og rum. Men - da jeg mødte en tegnelærer, hvor det var "okay" at bruge foto-forlæg, var det en kæmpelettelse for mig. Mine foretrukne motiver har altid været dyr, og de er helt fine at tegne fra RL (RealLife). Især når man træner skitsering - og det er meget vigtigt. Man lærer grundlæggende ting på den må de. Men til de dybere, detaljeorienterede tegninger - der flytter de dyr sig bare for meget ! Der kan desuden være bygninger, landskaber etc etc, du ikke lige kan have foran dig på anden måde end via foto. Så mit eget råd til andre, der kunne hænde at være i samme situation: Slip reglerne - for der er ingen regler! Ingen tegnelærer skal bestemme hvordan du skal tegne, og give dig dårlig samvittighed over "at snyde". For det er ikke at snyde at bruge fotos som forlæg for tegninger. Det er en metode og hjælp til realistiske, og detaljerede studier. Hav blot skitseblokken fremme indimellem, og læs de råd, jeg giver i 2 efterfølgende indlæg ;)

mandag den 16. juni 2008

Ny afstemning - Poll

Jeg har oprettet en ny afstemning (Poll) i højre sidemenu - almindelige eller akvarel farveblyanter ?

søndag den 15. juni 2008

"Hidden Beauty" - nyeste farveblyantsmaleri


"Hidden Beauty" er mit nyeste farveblyants-maleri.

Det måler 22,4 x 32,8 cm, malet på Stonehenge papir (fåes desværre ikke i Danmark), og det tog omkring 41 timer at tegne og male.

Billedet er indsendt til en international konkurrence (on-line), så jeg er spændt på, hvordan dét går.
Jeg tegner og maler jo mest dyremotiver, men jeg er facineret af mange ting i naturen. Og åkander finder jeg meget spændende motiver. Ikke kun selve blomsten, men også alle de grønne, kraftige blade og "kander" der omgiver dem, og kontrasten i det mørke vand.
Dette er mit 3. åkande-motiv. Jeg har før malet et med farveblyant samt et i akvarel. De kan ses mit galleri: http://picasaweb.google.com/Le.Daugaard

Two of a Kind - Jaguarer


Denne WIP (Work-in-progress) findes også på min A-Zoo Blog, men jeg tænkte, at jeg også ville vise den på dansk, her på farveblyant-bloggen.
"Two of a Kind" - jaguarer. Tegningen er 19x29 cm og på museumskarton, der kan tage mange lag farveblyant. Den tog mig 20 timer+ at male, og specielt den sorte tog mange lag farve.
Her er nogle trin af processen:

Jeg har tegnet kompositionen fra 2 forskellige billeder taget i zoo. Jeg har tegnet med kvadrering for bedst mulig præcision. Knurhårene er præget med en tynd metal strikkepind, før farven påføres.
Baggrunden påbegyndes først. Det skyldes, at alle farver påvirker hinanden. Hvis baggrunden males sidst, risikerer man, at selve motivets farver ser helt anderledes ud end da man først malede dem i forhold til det hvide papir !
Øjnene er meget vigtige, derfor valgte jeg at male dem som det første på dyrene. Jeg ønsker at vise lyset i kattenes øjne og de koncentrerede udtryk. Senere i processen ændrer jeg den sorte jaguars øje - her svarer det til referencefotoet, men jeg ønsker det mere åbent.

Jeg begynder på pelsen. Jeg har i forvejen testet nogle farvekombinationer, på et andet ark papir (samme type karton, da farven kan se forskellig ud ift. papir). Jeg lægger farvestrøgene i pelsens retning.

Bygger farver op...

Den plettede jaguars pels kræver færre lag end den sorte jaguars. Det er vigtigt at pletterne ligner pels, enten ved at overlappe den lyse pels med sort blyant eller lade den lyse farve "overlappe" de sorte pletter; i så fald males "negativt". Da farveblyanterne er delvis transperante, kan lyse farver ikke dække over mørke, som det fx. er tilfældet med pastelblyanter, som er opage (dækkende). Altså skal de sorte pletter have "huller", hvor den lysere farve lægges.