Sider

fredag den 19. december 2008

Glædelig jul og godt nytår

Jeg vil gerne ønske mine læsere en glædelig jul og godt nytår.
På denne tid af året, kan man fortsætte ind i et nyt år, uden tanker om eller kiggen tilbage på det gamle år. Eller man kan evaluere hvis man havde nogle mål, og hvad skete med disse mål...
Tegne- og malemæssigt havde jeg mål og nåede dem. Men det var ikke så detaljerede og krævende mål. Jeg tænkte på, at jeg skulle tegne og male mere end i 2007, deltage i nogle konkurrencer, samt selvfølgelig blive bedre og bedre. Sådan set har jeg nået de mål. Men ved slutningen af dette år, vil jeg lave en skriftlig (!) liste, og have flere, og mere detaljerede mål. På den måde har jeg ved årskiftet 2009 en meget bedre skala at sammenligne med. Forhåbentlig vil en nedskrevet liste af mål holde mig mere koncentreret, mere "stræbende" og give en mere tilfredsstillende følelse.
Jeg håber I alle må få et frugtbart og godt år ...

onsdag den 17. december 2008

Kalender 2009


Bordkalender
16 af Lene Daugaards tegninger/malerier samlet i flot 2009 bordkalender. A5 størrelse (148,5 mm x 210 mm). Trykt på kraftigt, blankt 250 gram papir og spiralbundet.Står på karton-bund. Dekorativ på skrivebordet, og en fornøjelse for dyrevenner gennem hele året.



søndag den 14. december 2008

Andet end farveblyanter

Jeg har pt gang i andre medier end farveblyanterne.
Er du interesseret i at kigge med så tjek; www.a-zoo.blogspot.com

torsdag den 6. november 2008

Eyes of the Wildernes I - Wolf

Her er et eksempel på farveblyant mixet med et andet medie; Inktense blyanter. Som det fremgår af navnet, er disse ink/tusch. De kan bruges som akvarelfarveblyanter. De giver dog meget mere farve end disse og er mere permanente.

Jeg vedhæfter et billede, hvor man kan se undermalingen af inktense blyanterne. Papiret er Artspectrum, egentligt et pastelpapir og meget groft, men sjovt at arbejde på.



mandag den 3. november 2008

Portrætter af kæledyr




Selv om det ikke kun relaterer til farveblyant, vil jeg lige nævne, at jeg igen har åbnet for portrættegning og -maling. Se venligst her, hvis du er interesseret i et portræt af dit dyr.

Bemærk - kommissioner er foreløbig lukket for første halvdel af 2009 !

onsdag den 1. oktober 2008

Burnisher og Blender (Glitning og Blanding)

Nye produkter til farveblyant !
Du kan nu hos både Gefa-art.dk og Hobbymageren, Skanderborg købe et sæt fra Derwent med såkaldt burnisher og blender samt viskelæder og blyantsspidser.
Jeg har endnu ikke haft lejlighed til at prøve disse - indtil nu har jeg brugt Lyra's Splender til begge funktioner.... Denne har jeg ikke fundet i Danmark !
I Derwents udgave er der en opdeling. Her omtales Burnisher som hård og Blender som blød, og med forskellig virkning: Burnisher til at "smelte farven" og udglatte papiret. Blender til at mixe farver.
Det er dejligt, at butikker i Danmark også indfører disse værktøjer til os farveblyants-brugere !

onsdag den 17. september 2008

"Historien bag billedet"

Jeg har besluttet mig for at tilføje en lille "historien bag billedet" til mine fremtidige tegninger og malerier. Jeg har allerede gjort det i få sætninger ved et par tegninger, men vil gøre det til en mere permanent ting.Jeg håber du vil have fornøjelse af det "ekstra kig" i mine studier...Historierne vil kun blive postet på min blog A-Zoo og bliver derfor på engelsk.

tirsdag den 9. september 2008

ACEO kort

ACEO (Art Cards, Editions & Originals) bliver mere og mere populære.
Enhver har råd til kunst i form af disse små, nydelige kort (måler 64 x 89 mm).
De er populære som samlerobjekter, til samlealbum eller til indramning - enkeltvis eller mange i een ramme - som dekoration.
Indtil videre har jeg omkring 20 forskellige prints (i begrænset oplag) til salg.
Jeg planlægger også at tegne/male originale ACEO-kort i nærmeste den fremtid.
Mine kort kan ses her:
http://www.artcardswanted.com/artist.cfm?MID=1411
Danske købere, skal henvende sig via mail til mig. Kortene koster 19,50 kr. pr. stk. + porto.

Beskrivelse af mine kort: Artkort fra originale tegninger og malerier. Printet på hvidt, glat 230 grams kort. Titel og kunstnerens navn printet på bagsiden. Kort nr. (oplagsnr.) skrevet på bagsiden (copyright tegnet er ikke på kortet !).

lørdag den 30. august 2008

WIP

WIP - Work in progress !
Er du interesseret i at se flere farveblyants-wip's har jeg et par stykker på min anden blog: a-zoo.blogspot.com. Find dem via Label (etiketter): wip

torsdag den 28. august 2008

American Dream - Black Chevy


Jeg har længe drømt om, at få startet på serien "American Dream", med tegninger af klassiske amerikanerbiler. Nu har jeg den første færdig - "Black Chevy", farveblyant på museumskarton, 15 x 26 cm.
Ret anderledes end at tegne og male pels (!), men jeg nød processen. Jeg er vild med disse gamle, klassiske biler, som jeg finder - rent visuelt - overskygger alt senere bil-design !
Flere amerikaner biler vil med tiden følge.
Chevrolet - Bel Air

tirsdag den 26. august 2008

Hvor kan man købe ?

I tillæg til mit indlæg om forretninger med farveblyanter, har Gefa-art udvidet sortimentet med 2 mærker: Derwent Artist og FaberCastell Polychromos. Og vel at mærke i løssalg !!

fredag den 22. august 2008

Afstemning afsluttet

Poll: "Hvilket mærke/mærker bruger du af almindelige farveblyanter (ikke vandopløselige)" er nu lukket.
På 1. pladsen ligger FaberCastell Polychromos, tæt forfulgt af Derwent Artist og herefter Caran d'Ache Pablo.
Alle mærker i Poll'en er af god kvalitet. De er forskellige at bruge; hårdhed, tykkelse og "tørhed" vs "fedtet", nogle er bedre til lag-på-lag osv. Kun ved at prøve forskellige mærker, kan man finde sine favoritter. Har eens lokale shop kun een type, er der heldigvis mange muligheder on-line, du kan se en liste her over butikker (har du tilføjelser, så mail mig endelig)
http://farveblyanten.blogspot.com/search/label/forretning

tirsdag den 5. august 2008

Link !

Vil du have dit link på Farveblyanten ?
Dit site skal selvfølgelig først og fremmest indeholde farveblyantstegninger/malerier, men også gerne andre medier !
send dit link; mailadresse på http://le.daugaard.googlepages.com/a-zoo_dyretegninger
Skriv venligst: "Farveblyant link", som emne...

søndag den 13. juli 2008

Performance of Power - Løve

Min løve-tegning er færdig. Titlen er "Performance of Power" - jeg elsker titler ;)


Jeg synes, den er passende med den attitude han udstråler !


fredag den 11. juli 2008

Poll - stemte du ?

Bare en lille opfordring - hvis du ikke har stemt i de 2 Polls i højre menu... det ville være dejligt hvis DU også stemmer ;)

tirsdag den 8. juli 2008

Opdatering på Løve-tegning


Lige et opdatering af min løve-tegning.

Og jeg kan stadig lide papiret :) Jeg bruger som skrevet FaberCastell Polychromos og Derwent Artist til denne tegning. Der kan være stor forskel på hvor godt papir og farveblyants-mærke "passer sammen" !

onsdag den 25. juni 2008

Papir: Hahnemühle Nostalgie


Jeg har købt en blok med Hahnemühle Nostalgie papir, som jeg havde læst en anden farveblyantskunstner brugte. Da jeg først mærkede på papiret, syntes jeg det virkede noget tyndt (190 gr). Men det har vist sig, efter min mening, at være rigtig godt til farveblyant.

Det kan tage adskillige lag farve og det er let at udviske med batteri-viskelæder. Papirfarven har en svag gullig tone ift. til mange andre hvide papirer.


Blokkene fåes i flere størrelser og kan købes hos: Sjøreen, Århus (sjoereen.dk) ☻ Gefa-art.dk ☻ Kunstnerfarver.dk

Her kan du se tegningen, som jeg er i gang med på Nostalgie papiret. Hele løven bliver tegnet, og det er på A3. Jeg bruger FaberCastell Polychromos og Derwent Artist' farveblyanter. "Performance of Power" / Male Lion.

fredag den 20. juni 2008

Tip! - idebog

Lav en idebog. Jeg bruger selv en spiral-blok, ca A5 format. Heri skriver og tegner jeg de ideer til tegninger og kompositioner, jeg får.
Ideer har en tendens til at blive glemt over tid (også selv om du i nuet er sikker på at du kan huske dem), så det er en rigtig god ide, at få dem nedfældet, så snart de opstår.
Så får du en "bank" at kigge i, den dag du føler, at du ingen ideer har. Desuden virker det som om een ide fører til flere, så det er godt for kreativiteten.

tirsdag den 17. juni 2008

Tegning - metode 2. Fotos

Dette indlæg hænger sammen med de forrige 2 indlæg: "Tegning - slip reglerne" og "Tegning - metode !".
Hvis du ikke kan tegne fra RL som nævnt i "Tegning - metode 1", kan fotos være en hjælp.
Når du bruger fotos, skal du altid være opmærksom på, at kameraet lyver. Zoom vil presse motivet sammen, og ofte bliver der proportions- og vinkel-forvrængninger.Det er en af grundene til, at det også er vigtigt at tegne fra RL og skitsere.
Når du kender dit motiv, ved du også hvor billeder skal rettes op ! Med fotoet ved siden af tegnepapiret kan du bruge forskellige metoder til overførsel:
1. Frihånd. Med fotoet ved siden af/foran dig, tegner du med frihånd motivet op. Mål evt. med lineal for at sikre proportionerne. Jeg kan godt lide denne metode, når jeg finder den brugbar. Ved alt for komplicerede billeder, kan man evt. kombinere med en af nedenstående metoder.
2. At "trace" motivet. Altså direkte kopierer ved at lægge papiret ovenpå fotoet. Det er en metode, jeg kun bruger i nødstilfælde, da jeg ikke føler, at det giver mig oplevelsen af "selv at tegne". Men hvis noget i motivet er svært at tegne, du har meget travlt eller du kun er interesseret i farveprocessen, er det en mulighed. Også en mulighed, som mange professionelle tegnere bruger i vid udstrækning. Nogen har en projektor, hvor billedet forstørres op på en væg !
3. Kvadrering. Måske kender du det fra malebøger som barn. Et billede inddelt i kvadrerede felter, skal tegnes efter. Du kan enten lægge et transperant, kvadreret ark over fotoet, eller optegne kvadraterne på et print.Herefter tegnes kvadrater på papiret. Du kan forstørre din tegning ift. fotoet, ved at have 1-cm kvadrater på billedet og 2 cm kvadrater på dit papir. Nu tegner du kvadrat for kvadrat motivet på dit papir.Det er ikke helt så let og enkelt som det lyder - altså du får brug for at bruge øjnene og hele tiden måle afstande og vinkler. Du tegner bare små felter ad gangen. ELLER du tegner med hele motivet i tankerne og bruger dermed kvadreringen på en "løsere" måde.
4. Kvadrering - modificeret. En hurtigere og løsere metode end nr. 3. er at tegne felter således: Streg op fra øverste venstre hjørne til nederste højre hjørne, samt modsat. Så du nu har et stort kryds over motivet. Herefter opdeles i 2 halvdele både horsiontalt og vertikalt.Det samme gøres på dit tegnepapir. Nu har du som i kvadreringen en optegning at holde dig til, når du skal vurdere proportioner og vinkler mv. Jeg synes også om denne metode, da den stadig tilfredsstiller "tegneren" i mig !

Tegning - metode 1

Dette indlæg hænger sammen med indlægget "Tegning - slip "reglerne"
Udover de metoder til tegning jeg omtaler her, er det altid godt at bruge sin skitseblok, hvor man måske enklere og hurtigere, forsøger at tegne bevægelse og flow i et motiv. Det er med til at træne øje og hånd, så man bliver bedre, når man også går mere "i dybden".
Metode 1. Hvis du ønsker at tegne realistisk, er der flere metoder til at få proportionerne på plads. Tegner du fra RL (RealLife ;)) som fx. still-leben, blomster, landskab ea, kan du bruge din blyant, som målestok. Hold blyanten ud i strakt arm, knib eet øje i, og afsæt med tommelfingeren et udvalgt mål nede på blyantsskaftet - fx. bredden på et objekt. Dette mål, bliver dit "basismål". Du afsætter markering på dit papir, som skal udgøre dette mål. Herefter måler du fx. højden, hvor mange bredde-mål er højden ? Måske er højden 2½ gange større end bredden... sådan fortsætter du med at måle og optegne. Denne metode hvor du sætter markeringer, forhindrer også at du starter i eet hjørne, og pludselig ikke har papir nok til hele motivet ! En mulighed herefter er at se motivet i forenklede former. Fx. kasser, kuber eller rør. Et menneskehoved kan ses som en let modificeret æggeform (der står på hovedet)... Fordelen ved at se motivet på denne måde, er at få en fornemmelse af det 3-dimensionelle på det 2-dimensionelle papir. Efter opmåling optegnes motivet. Tegn med "lette", søgende streger mere end med en fast, hård streg. Det bliver også lettere at udviske, hvis du skal det. Lad hele tiden øjnene følge konturer og former på objektet, og tegn så langsomt, at du kan "nå at følge med i" hvad du egentlig laver. Hvor meget du vil tegne med blyanten, før du tegner/maler med farveblyanter er op til dig. Pas dog på, at blyantstregerne ikke tilsmudser farven. Du kan også lade den første tegning være skitse, og overføre den til et andet stykke papir med mere forenklede og rene streger. Dette indlæg fortsættes i "Tegning - metode 2. Fra fotos"

Tegning - slip reglerne

Før du bruger farveblyanterne, skal du have en "grundtegning", hvis ikke der er tale om en skitsering i farver. For sådan kan farveblyanterne selvfølgelig også bruges ! Men dette og følgende 2 indlæg er skrevet lidt i protest. Protesten er "slip reglerne". Jeg har igennem årene fulgt flere tegnekurser, og der var 2 ting, der stort set altid gjorde sig gældende; udbudet var altid croquistegning og/eller still-leben. Og meget ofte kun det første. Take it or leave it. Nu er der ikke noget i vejen med croquistegning. Det er en rigtig god øvelse i at lære hurtig skitsering og træne øje-hånd samarbejdet. Samtidig er det en disciplin der giver god fornemmelse for proportioner og rum. Men - da jeg mødte en tegnelærer, hvor det var "okay" at bruge foto-forlæg, var det en kæmpelettelse for mig. Mine foretrukne motiver har altid været dyr, og de er helt fine at tegne fra RL (RealLife). Især når man træner skitsering - og det er meget vigtigt. Man lærer grundlæggende ting på den må de. Men til de dybere, detaljeorienterede tegninger - der flytter de dyr sig bare for meget ! Der kan desuden være bygninger, landskaber etc etc, du ikke lige kan have foran dig på anden måde end via foto. Så mit eget råd til andre, der kunne hænde at være i samme situation: Slip reglerne - for der er ingen regler! Ingen tegnelærer skal bestemme hvordan du skal tegne, og give dig dårlig samvittighed over "at snyde". For det er ikke at snyde at bruge fotos som forlæg for tegninger. Det er en metode og hjælp til realistiske, og detaljerede studier. Hav blot skitseblokken fremme indimellem, og læs de råd, jeg giver i 2 efterfølgende indlæg ;)

mandag den 16. juni 2008

Ny afstemning - Poll

Jeg har oprettet en ny afstemning (Poll) i højre sidemenu - almindelige eller akvarel farveblyanter ?

søndag den 15. juni 2008

"Hidden Beauty" - nyeste farveblyantsmaleri


"Hidden Beauty" er mit nyeste farveblyants-maleri.

Det måler 22,4 x 32,8 cm, malet på Stonehenge papir (fåes desværre ikke i Danmark), og det tog omkring 41 timer at tegne og male.

Billedet er indsendt til en international konkurrence (on-line), så jeg er spændt på, hvordan dét går.
Jeg tegner og maler jo mest dyremotiver, men jeg er facineret af mange ting i naturen. Og åkander finder jeg meget spændende motiver. Ikke kun selve blomsten, men også alle de grønne, kraftige blade og "kander" der omgiver dem, og kontrasten i det mørke vand.
Dette er mit 3. åkande-motiv. Jeg har før malet et med farveblyant samt et i akvarel. De kan ses mit galleri: http://picasaweb.google.com/Le.Daugaard

Two of a Kind - Jaguarer


Denne WIP (Work-in-progress) findes også på min A-Zoo Blog, men jeg tænkte, at jeg også ville vise den på dansk, her på farveblyant-bloggen.
"Two of a Kind" - jaguarer. Tegningen er 19x29 cm og på museumskarton, der kan tage mange lag farveblyant. Den tog mig 20 timer+ at male, og specielt den sorte tog mange lag farve.
Her er nogle trin af processen:

Jeg har tegnet kompositionen fra 2 forskellige billeder taget i zoo. Jeg har tegnet med kvadrering for bedst mulig præcision. Knurhårene er præget med en tynd metal strikkepind, før farven påføres.
Baggrunden påbegyndes først. Det skyldes, at alle farver påvirker hinanden. Hvis baggrunden males sidst, risikerer man, at selve motivets farver ser helt anderledes ud end da man først malede dem i forhold til det hvide papir !
Øjnene er meget vigtige, derfor valgte jeg at male dem som det første på dyrene. Jeg ønsker at vise lyset i kattenes øjne og de koncentrerede udtryk. Senere i processen ændrer jeg den sorte jaguars øje - her svarer det til referencefotoet, men jeg ønsker det mere åbent.

Jeg begynder på pelsen. Jeg har i forvejen testet nogle farvekombinationer, på et andet ark papir (samme type karton, da farven kan se forskellig ud ift. papir). Jeg lægger farvestrøgene i pelsens retning.

Bygger farver op...

Den plettede jaguars pels kræver færre lag end den sorte jaguars. Det er vigtigt at pletterne ligner pels, enten ved at overlappe den lyse pels med sort blyant eller lade den lyse farve "overlappe" de sorte pletter; i så fald males "negativt". Da farveblyanterne er delvis transperante, kan lyse farver ikke dække over mørke, som det fx. er tilfældet med pastelblyanter, som er opage (dækkende). Altså skal de sorte pletter have "huller", hvor den lysere farve lægges.

torsdag den 29. maj 2008

Tegninger

Et par kattetegninger. Begge tegninger har mange lag af mixede farver, for at opnå farvedybde og teksturer.


"Two of a Kind"


"Meditative Cat"

onsdag den 28. maj 2008

Forretninger der sælger farveblyanter

Det er jo egentlig meget rart at vide, hvor man kan købe de forskellige farveblyanter. Først og fremmest går jeg selv efter forretninger, hvor de sælger farveblyanter i løssalg. Ofte bruger man de samme farver igen og igen, og hvis de er købt i sæt, skal man så til at købe en hel æske når en enkelt farve er brugt op. Det duer ikke !

Derfor nævner jeg først, hvor blyanterne kan købes enkeltvis:
Alm. farveblyanter:
FaberCastell Polychromos: Aart de Vos (Århus), Architegn (Århus og Vejle), City Kunstnerartikler (Kbh.) , Gefa-art.dk

Caran d'Ache Pablo: Sjøreen (Århus), Juuls eftf. (Århus)

Derwent Artists: Hobbymageren (Skanderborg, har ikke alle farver), Tegnecentret (Kbh), Gefa-art.dk, pelima.dk (Odense)

Derwent Student: Sjøreen (Århus), pelima.dk

Stabilo: Vindelev-ramme.dk

Akvarel farveblyanter:
Faber Castell Dührer: Aart de Vos, City kunstnerartikler.
Caran d'Ache Supra: Aart de Vos, Juuls eftf. (Århus)
Derwent watercolor: Architegn, Sjøreen, pelima.dk


Sæt:
De ovennævte forretninger under løssalg, sælger som regel også samme mærker i sæt.
Alm. Farveblyanter
Derwent Studio: Sjøreen, maling.dk
Derwent ColourSoft: Hobbymageren, maling.dk.
Denne farveblyant er af nogle udnævnt til Karisma's efterfølger i Europa. Prismacolors fåes stadig i USA, hvor de er det helt store mærke. Karisma var samme blyant, men blev produceret i UK.
Talens Van Gogh: Elbæk papirhandel (Århus), Gefa-art.dk
Stabilo Ergosoft: På posthuse, Gads boghandel
Akvarelblyanter:
Derwent watercolor: Sjøreen, Dreampapers.dk, maling.dk
Stabilo aquarel: maling.dk
Talens Van Gogh; Gefa-art.dk

Hvis du har tilføjelser til min liste, må du meget gerne maile. Så vil jeg sætte dem på listen.

mandag den 28. april 2008

Farveblyanter - nedsætte arbejdstiden

Sammenlignet med andre farvemedier er farveblyanter et "langsomt" medie. Der skal arbejdes i flere lag, og med den lille farve-spids man har til rådighed, tager det sin tid. Der findes dog flere måder at nedsætte tiden, hvis man ønsker det.

1) Farvet papir kan nedsætte tiden betydeligt hvis farven indgår som en stor/vigtig del af motivets farve.
2) Arbejder man på film, kan der ikke bruges så mange lag, og derfor dækkes hurtigere.
3) Nogle farveblyanter fåes i træ-løse udgaver og i "sticks" (ligner hårde pasteller). Disse kan farve bredere end den alm. blyant-stids.
4) Akvarelfarveblyanter, kan bruges som undermaling (og selvfølgelig også selvstændigt), de dækker hurtigere et område end traditionelle farveblyanter.
5) Opløse farveblyanten med fx. spritpen (se indlægget "Farvelægnings teknikker).
6) Sidestillede farver. Man kan lære sig, at lægge farver sidestillet og i knap så mange lag. For at resultatet ikke skal blive skitse-agtigt, kræver det en del øvelse og god farvesans.
7) Mix med andre medier. Farveblyant kan med fordel mixes med både akvarel, akryl, pastel mm.

tirsdag den 22. april 2008

Udviske farveblyant


Udviskning af almindelige farveblyanter er ikke altid lige let, men kan lade sig gøre i mange tilfælde. Remedier der virker, kan være;
1. Batteri viskelæder. Disse kan fåes til 20-30 kr. i boghandler og er rigtig gode. De skal have et blødt, hvidt viskelæder som indsats. Batteri-viskelæderet er det remedie, der kommer nemmest gennem farveblyantlag.
2. Blu Tack. En type "sticky stuff", som er beregnet til ophæng. Det er i gummiagtige stænger, som rives over og rulles ligesom knetgummi. Jeg fremhæver Blu Tack først, da det er meget bedre til formålet end de gule typer. Og bedre end knetgummi. Rul eller dup over det som ønskes udvisket. Husk at rulle farven ind i bluTack'en igen, så du ikke afsætter mere farve på papiret.
3. Frisket Film. Fås i kunstartikel-butikker. Det er en rulle med tynd film, som klæber på een side. Placer filmen på tegningen og pres/gnid med fx. siden af en ske, eller et modelleringsværktøj(bruges til keramik, kan fåes i plastic), så løftes farven af. Skal ofte gentages flere gange samme sted.
4. Tape, malertape. Brug et værktøj til at gnide som ved nr. 3.

Her på fotoet ses batteri-viskelæder, Blu Tac og Frisket film + modelleringsværktøj i plast.

Remedier, der virker dårligt:
1. Alm. "håndholdt" viskelæder. Det gnider sandsynligvis bare farven rundt.
2. Knetgummi (sammenlignet med BluTac)

Jeg finder, at gul farveblyant er det vanskeligste at udviske. Få lag er selvfølgelig lettere at udviske end mange.

torsdag den 17. april 2008

Tip! - tjek proportioner

Hvis du er i tvivl om proportionerne er rigtige på din tegning, så test det ved at se den i et spejl. Der kan du meget tydeligere se, om noget er galt. Du kan også vende din tegning på hovedet, men jeg synes spejlbilledet afslører mest! Gør det allerede når du har din skitse/optegning, så du kan fange eventuelle fejl fra starten...

onsdag den 16. april 2008

Tip! - farvestrips


Hvis du arbejder ud fra reference-fotos, og har svært ved at bestemme en farve, kan det hjælpe at lave farvestrips. Se foto; farverne er ordnet i "familier" og malet ud til kant så du kan lægge dem direkte på foto. Bemærk dog, at farverne kan syne forskelligt afhængig af papirtype, gælder især farvet papir..

Akvarelfarveblyant

Jeg har nævnt akvarel farveblyanten i indlægget Farvelægningsteknikker (12. april). Her lidt mere om dem. De opløses selvfølgelig med vand.
Akvarel farveblyant teknikker: Man kan enten farvelægge sin tegning og derefter opløse med en pensel med vand. Når man bruger denne metode, kan man se blyantens streger, hvis man ikke påfører farven meget ensartet. Det kan selvfølgelig også udnyttes som tekstur-effekt. Man kan også lave en "palet" på et stykke teknisk tegnepapir (halvgennemsigtig film-agtig papir). Her hentes farve med pensel og påføres papiret. Hvis penslen føres fornuftigt, giver det en meget ensartet farvelægning. Jeg synes også det er nemmere, at graduere farven med pensel. En tredje mulighed er at gnide direkte med en våd pensel på blyanten, men det har den ikke så godt af, så det bruger jeg aldrig.
Papiret man maler på, skal selvfølgelig kunne tåle vand, så akvarelpapir er bedst (se vejledninger under indlægget Papir mm).
Akvarel farveblyant kan bruges selvstændigt, men også som undermaling af alm. farveblyant. Farveblyant er langsomt at arbejde i, så undermaling er en metode til hurtigere at dække papiret. Indlæg om undermaling m. flere medier følger senere....

tirsdag den 15. april 2008

Stregtyper 2

Vertikale streger. Denne type er hurtigere at dække med en cirklen fra Stregtyper 1. Den kan bruges i få eller mange lag til dyb farveopbygning. Se filmen; Den første streg påføres ved at løfte blyanten for hvert strøg, mens den ved siden af påføres i en sammenhængende skribling. Nedenfor vises skravering, som overlægges i flere retninger. Husk at du også kan vende papiret, hvis en retning er svær at tegne i..

mandag den 14. april 2008

Stregtyper 1

Den første stregtype, jeg omtaler, er faktisk en cirkel. Ved at påføre farveblyant i små eller større cirkler - og i mange lag, opnåes en god og ensartet farvelægning. Selvfølgelig afhængig af, at du presser ensartet med blyanten. Denne streg er også god til at mixe farveovergange.
Her er en lille film, der viser "hvordan". Jeg bruger kun et let tryk i eksemplet:

søndag den 13. april 2008

Papir mm

Det er ikke sikkert, at det papir man evt. bruger til blyant, er godt til farveblyanter. Det skyldes bl.a. at farveblyant ofte kræver flere lag = papiret skal have mere "tekstur". Der er dog undtagelser, som nævnes nedenfor.
Man skal sikre sig, at papiret er syrefrit. Der kan bruges både hvidt og farvet papir. Mulige papir/karton typer:
Museumskarton (fx. Conservabarth). Bruges bla. til passepartou-karton, men er rigtig godt til farveblyant, og kan tage mange lag.
Akvarelpapir - fås i 3 typer; Rough - Koldpresset (fint) og Varmpresset (glat). De 2 sidstnævnte er nok mest egnet. Bl.a. mærkerne: Saunders Waterford, Fabriano 5 og Arches.
Tegnepapir med mindst 190 grams og ikke for glat. Man kan dog bruge farveblyant på glat papir, men det tillader ikke meget opbygning af farverne i lag.
Mi tentes: farvet papir. Det er ikke så kraftigt, men at det er farvet kræver så færre lag. Der er struktur i papiret, man kan evt. bruge bagsiden hvis man ikke kan lide det.
Pastelpapirer/karton: jeg har ikke selv prøvet disse til farveblyant endnu, men har set meget flotte, maleriske eksempler.
Transperant tegnepapir (fåes bl.a. i Architegn - arkitekternes forretning). Der må ikke være nogen struktur i papiret: Dette papir er helt glat og semitransperant. Det kræver at motivet opbygges uden for mange lag. Til gengæld kan man farvelægge begge sider.
Det er meget individuelt hvilke papir der passer til ens temperament. Man må prøve sig frem.

lørdag den 12. april 2008

Farvelægnings teknikker

Farveblyant påføres for bedste resultat i lag. Få eller mange. Man kan godt bruge farveblyanter i enkelt-lag, men det giver et mere simpelt og skitseagtigt "look". Ved at påføre farverne lag-på-lag opnås en farveblanding. Farveblyanter er halvgennemsigtige, så farverne vil kunne ses gennem lagene og dermed give dybde og farverigdom. Farveblyant har naturligt et lidt granuleret "look" (meget afhængig af papirtype, som jeg vil skrive om i et senere indlæg). Hvis man ønsker et "glat" og mere malerisk look, kan farven presses ned i papiret vha. glitning. Man kan glitte med en hvid/lys farveblyant eller med en farveløs farveblyant. Almindelige farveblyanter kan også opløses med terpentin eller en farveløs spritpen, for det mest glatte look. Akvarel farveblyant opløses selvfølgelig med vand. Akvarel-typen kommer desuden kun rigtigt til sin ret, ved at opløses med vand. Akvarel farveblyant teknikker: Man kan enten farvelægge sin tegning og derefter opløse med en pensel med vand. Eller man kan lave en "palet" på et stykke teknisk tegnepapir (halvgennemsigtig film-agtig papir). Her hentes farve med pensel og påføres papiret. En tredje mulighed er at gnide direkte med en våd pensel på blyanten, men det har den ikke så godt af... På den lille film, kan ses glitning med farveløs farveblyant (Lyra Rembrandt Splender). Dette "smelter" farverne sammen:

fredag den 11. april 2008

Farveblyanten - lidt om mærker, brug og muligheder

Farveblyanter. Måske tænker du så på din barndoms skriblerier med farveblyanter eller farvekridt. Men farveblyanter er meget mere end bare egnet til børnetegninger. Der findes i dag både børnekvaliteter, studiekvaliteter og kunstnerkvalitet. De 2 sidstnævnte kan sammenlignes med akvarelfarver, hvor kunstnerkvaliteten overgår studiekvalitet mht. farveintensitet og holdbarhed (på den færdige tegning/maleri).
I USA og tildels England, er farveblyanten accepteret som et billedkunstner-medie på højde med andre medier. Begge lande har foreninger/societies med mange medlemmer. Der afholdes workshops, shows, konkurrencer, udgives medlemsblade, og der er forums, hvor farveblyantteknikker fremvises og diskuteres.
Der findes 2 hovedtyper af kunstnerfarveblyanter: almindelige og vandopløselige.
Af kendte mærker kan nævnes: FaberCastell Polychromos (alm.) og FC Dührer (vand). Derwent Artist, Colorsoft og Studio (alm.) og Derwent Watercolor (vand). Caran d'Ache Pablo (alm.) og Supracolor (vand). Stabilo Swann (alm.). Ergosoft (alm.). Lyra Rembrandt (alm.). De fleste af mærkerne har også børneblyanter, så læg mærke til hele navnet på produktet.
De vandopløselige kan selvsagt opløses med vand, og det er herved man opnår det bedste resultat med dem. De almindelige kan opløses med spritpen (man kan få farveløse), samt bl.a. en vædske, som hedder Zest-it. Dette giver et mere malerisk udtryk end at lægge farveblyanten på i lag.
Eksempel på farveblyant tegning: Portræt af Springer Spaniel: